01-10-06

Mijn Geloof

Volgende week moet elke Belg zijn 'burgerplicht' gaan vervullen. Voor velen zal het inderdaad weeral een zoveelste vervelende verplichting zijn.

Voor mij niet, want ik doe dat graag, gaan stemmen. Daarom heb ik mijn plicht wettelijk aangevraagd, want gezien mijn Nederlandse roots ben ik eigenlijk vrijgesteld van mijn democratisch medezeggenschap.

Als ik dat zo rond vertel aan pakweg de doorsnee Antwerpse man in de straat, dan kijkt hij me met grote vragende ogen aan en zegt vlak daarna: "Allez gij, waarom vraagde gij dat aan? Zijde gij zot of wa? Ik zou content zijn als ik niet moest gaan kiezen! Gij zijt toch een raar, zenne! Hoofdschuddend uit onbegrip vervolgt de doorsnee Antwerpse man in de straat daarna zijn weg.

Tja, afgezien van het feit dat ik het gewoon leuk vind, een beetje aanschuiven en kijken naar de mensen die bij me in de buurt wonen (misschien zijn er wel BV's bij?) Kennismaken met het kiesbureau, een hokje toegewezen krijgen, waar ik dan stiekem! (wanneer kan ik eigenlijk nog eens gelegitimeerd iets stiekems doen?) achter een gordijntje alle tijd krijg om uit te vissen wie o wie ik blij ga maken met die éne belangrijke stem van mij. Dus afgezien daarvan, vind ik het ook een hele eer dat ik MAG gaan stemmen. Ok ik geef toe, het is een hele kleine manier van invloed uitoefenen op het beleid, maar het IS wel een vorm van invloed. Zonder je stem is een democratische partij niks. En we mogen in dit land gelukkig nog steeds ons gedacht zeggen, onze vrije mening uiten, en denken wat we willen  i.p.v. denken wat we voorgeschreven krijgen. Awel, ik ben daar heel blij mee en dankbaar voor.

Of ik na volgende zondag nog steeds even blij zal zijn, denk ik eigenlijk niet. Antwerpen verrechtst en verzuurt en veronverdraagzaamt jammergenoeg met elke beleidsperiode. Waarom toch? Wat is er toch aan de hand? Luisteren mensen tegenwoordig alleen nog maar naar prietpraat en holle woorden en negatieve sneren naar andere partijen en bevolkingsgroepen die in de minderheid zijn? Ik heb het gevoel dat de kloof tussen mij en mijn Anwterpse buurman nog nooit zo diep geweest is. Dat geen enkele pro-verdraagzaamheidsbetoging, anti-haat affiche of 0110 concert het tij heeft doen keren.

Maar ik hou vol: ik blijf hardnekkig geloven in het goede dat schuilt in elke mens. En elke keer als ik FDW op TV zijn haat zie spuien word mijn geloof er alleen maar sterker op.

 

 

21:00 Gepost door crashtestmommy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.